Over het loket

Over het loket

Met ruim 30 jaar bouwkundige ervaring in funderingen, helpt het Nationaal Funderingsloket u met inspecties van uw fundering en verbetersuggesties voor de optimalisatie van uw fundering. Onze bouwkundigen doen een snelle of uitgebreide inspectie, waarna u direct weet of uw fundering betrouwbaar is. Het Nationaal Funderingsloket adviseert een stappenplan om funderingsproblemen aan te pakken. En met een groot netwerk van aannemers en bouwers kunnen wij u bovendien snel doorverwijzen naar de juiste partijen om uw fundering weer te verstevigen, zodat u schade in de toekomst voorkomt. Op het Nationaal Funderingsloket kunt u bouwen!

Onze werkwijze

Vermoed u funderingsproblemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij gaan als volgt te werk:

1. Tijdens een afspraak in uw woning kunnen wij een visuele check doen en diverse onderzoeken verrichten. 

2. Afhankelijk van de staat van uw pand of woning plaatsen wij professionele, digitale scheurmeters en/of hoogtebouten, om de verandering van scheuren of toename van verzakking over een langere periode vast te stellen. 

3. Daarnaast bekijken wij de staat van de funderingspalen, funderingshout of het metselwerk van de fundering. 

4. Door een verzameling van geotechnische gegevens, opgehaalde data van uw woning en visueel onderzoek, stellen wij een rapport op. Dit rapport is uiteraard vrijblijvend, maar geeft u wel inzicht over oplossingen van eventuele funderingsproblemen, zoals het aanbrengen  van funderingspalen. 

En geen zorgen! Wij laten u niet in de kou staan. Ook voor het verhelpen van funderingsproblemen beschikken wij over een groot netwerk van experts en bouwers. 

Ontstaan funderingsproblemen

Het Nationaal Funderingsloket onderzoekt hoe het gesteld is met de kwaliteit van uw fundering. In Nederland kampen veel panden met verzakkingen. Tot ongeveer 1970 werd de fundering van woningen vaak uitgevoerd met houten funderingspalen of werd de fundering ondiep aangelegd. Deze manier van funderen maakt dat de fundering gevoelig is voor problemen, omdat houten funderingspalen bijvoorbeeld niet onder water staan en daardoor gaan schimmelen. Ook een ondiepe fundering of bodems met een lage draagkracht zorgen voor funderingsproblemen. Andere factoren zoals trillingen door bouwwerkzaamheden of verkeer en extra belasting van een constructie door een opbouw, kunnen van invloed zijn op uw fundering. 

Houten paalfunderingen

Veel historische, monumentale panden zijn gebouwd op een houten fundering. Daarbij is het belangrijk dat de funderingspalen onder water blijven staan, omdat er anders paalrot kan optreden door toedoen van verschillende schimmels. Maar ook onder water kunnen micro-organismen palen van uw woning aantasten. Het is uiterst belangrijk om aangetaste paalfunderingen snel te verstevigen, om ernstige schade aan uw pand of woning tegen te gaan. 

Is een funderingsprobleem gevaarlijk?

Funderingsproblemen kunnen op termijn gevaarlijk zijn. Wanneer een pand niet goed meer gedragen kan worden door het fundament waar het op gebouwd is, moet dit worden verholpen. Een huis kan anders verzakken en zelfs bezwijken onder zijn eigen gewicht. Voordat het echter zover is, kunnen kleine scheuren in muren  zorgen voor problemen en verzakte vloeren kunnen leiden tot ongelukken. Wij adviseren dan ook om funderingsproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Of de problemen zelfs voor te zijn door uw fundering regelmatig te laten checken. 

Wat zijn risicogebieden

Problemen met oude woningen en woningen gebouwd op slechte bodems komen vooral voor in het Noorden en Westen van Nederland, in rivierengebieden en in vooroorlogse wijken. Door droogte en inklinking van klei en veen ontstaat er steeds meer schade aan funderingen. Zo’n miljoen woningen krijgen komende jaren te maken met funderingsproblemen. Woont u in risicogebied of vermoed u funderingsproblemen? Aarzel dan niet en neem direct contact op voor een check. 

Welke fundering heeft uw huis?

Een fundering zonder palen of woningen met houten palen lopen groter risico op problemen. Weet u hoe uw huis is gefundeerd? Als u in een oudere woning woont, is de kans groot dat u niet weet hoe uw huis is gefundeerd.

Zelf kunt u tekeningen opvragen uit de gemeente archieven of informatie verzamelen uit de omgeving, na onderzoek kunnen we dan een passend advies maken voor een duurzame aanpak van funderingsproblemen. 

Kosten funderingsproblemen

Verzakking van een woning door funderingsproblemen kunnen resulteren in scheve vloeren, scheuren in de muren en plafonds, klemmende ramen en deuren. De schade als gevolg van verzakking wordt niet gedekt door een opstalverzekering. Dat betekent dat u, bij ernstige schade als gevolg van funderingsproblemen, forse herstelkosten uit eigen zak moet betalen. Wees die kosten voor door uw fundering tijdig en regelmatig te laten checken door het Nationaal Funderingsloket. Wij adviseren minimaal eens in de 10 jaar een funderingscheck te laten uitvoeren, zeker bij woningen gebouwd op een houten paalfundering. Zo woont u veilig en bespaart u kosten!

direct contact

contactformulier

Weet je zeker dat je wilt uitloggen? Om producten te kunnen bestellen moet je ingelogd zijn.