Bij aankoop van een woning wordt vaak een bouwkundige keuring uitgevoerd. In veel gevallen doet de bouwkundige geen uitspraak over de fundering. Er wordt dan geadviseerd een specialist in te schakelen om de fundering te onderzoeken.
Het is verstandig om een uitgebreid funderingsonderzoek uit te voeren. U krijgt dan een compleet beeld van de kwaliteit van de fundering. Omdat een uitgebreid onderzoek veel tijd en geld kost, meestal tussen de € 4.000, – en € 6.000, -, kiezen veel aspirant kopers voor een fundering check. Dit onderzoek is minder tijdrovend en kostenbesparend. In veel gevallen moet de aspirant koper namelijk de kosten van dit onderzoek betalen.
Er zijn veel woningen met kleine scheuren in het metselwerk of geringe scheefstand van de woning. Als de bouwkundige veiligheid hiermee niet in gevaar komt en de woning bewoonbaar is, is er geen reden voor aanpassing van de woning. Om te kijken of de scheuren (snel) groter worden of de scheefstand erger wordt kunnen digitale meters een goede oplossing zijn. Het monitoren van hoogteboutjes is een proces wat meer tijd in beslag neemt. Het nadeel hiervan is dat de metingen op locatie diverse malen herhaald moeten worden. Onze voorkeur gaat daarom uit naar online meten met digitale scheurmeters.
Deze scheurmeters moeten een paar keer per jaar worden gefotografeerd en hebben een afleesfout. Wij kiezen daarom voor digitale scheurmeters. Digitale scheurmeters zijn vele malen nauwkeuriger en geven zelfs een wijziging van 0,003 millimeter weer. U ontvangt hiervan een grafiek die zelfs ook de temperatuur weergeeft.
Bij de hoogteboutjes geven veel bedrijven aan dat ze per tiende millimeter kunnen inmeten. Toch zien we in de praktijk vaak meetfouten met een afwijking van zo’n 0,5 millimeter terug in de rapportage. Online meten is velen malen nauwkeuriger en op deze manier kan een pand als het ware constant in de gaten worden gehouden. Bij calamiteit kan er dan snel worden ingegrepen.
De ondergrond in Nederland is heel wisselend en de draagkrachtige laag kan variëren in diepte. We zien steeds vaker dat fouten in de uitvoering zijn ontstaan door onvoldoende onderzoek. Daarom is sonderen op meerdere plaatsen verstandig en verlaagd dat het risico op fouten.
Juist in situaties van een renovatie is het verstandig om de fundering te onderzoeken. We komen in de praktijk veel situaties tegen waarbij dit is verzuimd en dit zorgt voor veel frustratie bij de eigenaar van de woning en het veroorzaakt onnodig hoge kosten, omdat in een kort tijdsbestek na de verbouwing de fundering alsnog vervangen moet worden.
Het plaatsen van scheurmeters is aan te raden. Als blijkt dat de situatie (redelijk) stabiel is kan een rapportage hiervan gunstig zijn voor u als eigenaar van de woning. Een potentiële koper wil graag duidelijkheid over de te verwachten kosten.
We begrijpen dat bij de aankoop van een woning ‘tijd’ een belangrijke factor is. Wij kunnen in deze situatie snel handelen en binnen enkele dagen een funderingsscan uitvoeren. Voor de uitgebreide onderzoeken is meer voorbereiding nodig. Deze onderzoeken zijn dan ook uitsluitend op aanvraag.
Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Als er sprake blijkt te zijn van een verborgen gebrek zijn er mogelijkheden om dit te claimen, maar de uitkomst hiervan is niet te voorspellen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft kunt u dit voorleggen. Uw verzekeraar kan u het beste verder helpen.
Het hydraulisch drukken van palen wordt wel vaker toegepast. Echter zijn er wel risico’s verbonden aan de uitvoering hiervan. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de palen niet in de juiste laag gedrukt kunnen worden door tekort aan tegendruk van het gebouw. Wij adviseren daarom altijd eerst onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren.
Het injecteren met schuim of hars heeft tot gevolg dat de grond onder een fundering omhoog gedrukt wordt. Bij woningen op staal gefundeerd zijn er soms goede ervaringen mee, bij woningen op palen zelden. Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van het uitvoerende bedrijf of ze resultaat-garantie willen geven op de oplossing.
Bij funderingspalen dragen deze in de vaste zandlaag waar ook de woning op draagt.
Er van uitgaande dat ze juist worden aangebracht is dit een definitieve oplossing.
voor iedere oplossing is het belangrijk om eerst de ondergrond te onderzoeken.
De verzekering dekt schade door plotseling optredende onverwachte gebeurtenissen.
Daar valt een verzakking meestal niet onder. Echter zijn er wel uitzonderingen.
Bijvoorbeeld als uw buurman een kelder aanlegt en uw woning krijgt schade door de graafwerkzaamheden, dan wordt deze schade in de meeste gevallen wel vergoed.
In de meeste gevallen is een rapport 5 jaar geldig. Als in het rapport staat vermeld dat binnen 5 tot 10 jaar de fundering moet worden vervangen is deze periode korter. Voor aanvullend advies kunt u het rapport naar ons opsturen. U ontvangt van ons dan meer informatie over de houdbaarheid van het rapport.
Steeds vaker plaatsen wij sensoren en digitale scheurmeters die kleine veranderingen in scheefstand nauwkeuring signaleren. Als na 12 maanden blijkt dat de situatie stabiel is kunt u dit aantonen middels het rapport dat u van ons ontvangt.
Noord-Holland
Zuid-Holland
Noord-Brabant
Overijssel
Gelderland
Utrecht
Flevoland
Drenthe
Friesland
Groningen
Limburg
Rotterdam
Eindhoven
Amsterdam
Den Haag
Alkmaar
Amsterdam
Haarlem
Utrecht
Apeldoorn
Zwolle
Arnhem
Apeldoorn
Utrecht
Assen
Emmen
Groningen
Leeuwarden
Maastricht
Venlo
Weet je zeker dat je wilt uitloggen? Om producten te kunnen bestellen moet je ingelogd zijn.